Excursie Waalenburg zaterdag 20 april 2024 VWG Den Helder.
Afgelopen zaterdag, 20 april, vond de excursie naar Waalenburg op Texel plaats. Waalenburg is een polder in het midden van het eiland en bekend om de vogelrijkdom aldaar. De tweede helft van april is normaal gesproken een goed moment om zo’n excursie te organiseren: de verwachting is daar veel (weide)vogels aan te treffen. Normaal gesproken: deze zaterdag waren de weergoden de excursiegangers niet helemaal gunstig gezind. Er stond een flinke noordwestenwind met daarbij ook af en toe een flinke regenbui bij een temperatuur onder de 10 graden Celsius. Dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de waar te nemen vogels. Met daarbij de toevoeging dat verplaatsing op de (elektrische) fiets plaatsvond. Maar deze minder gunstige omstandigheden werden ruimschoots gecompenseerd door het feit dat we een groot aantal vogelsoorten hebben kunnen waarnemen. Alle waargenomen soorten werden genoteerd; er konden 66 soorten worden opgeschreven. Hierbij moet je je realiseren dat veel zangers in de dekking bleven vanwege de harde wind en de lage temperatuur. En ook soorten zoals bijvoorbeeld de bruine kiekendief zullen niet snel op de wieken gaan. De gevolgde route ging via de Prins Hendrikzanddijk naar Oudeschild, alwaar kofiie!
Koffie in Oudeschild.
En van daaruit naar de Waal. Juist voorbij de Waal kom je in de polder Waalenburg. Bezoekerscentrum “De Marel” werd met een bezoek vereerd vanwege de koffie en de noodzakelijke sanitaire behoeften. Vervolgens werd de terugtocht aanvaard via het Waalenburgerdijkje en de Dennen. De terugtocht door de Dennen verliep zonder stops omdat het streven was de boot van 16.00 uur te halen. Dit heeft natuurlijk zijn invloed gehad op de waargenomen soorten in het bos.
We noemen enkele highlights: ca 3500 grote sterns, veel veldleeuweriken (ca 25), 40 kemphanen welke gezelschap hadden van een grauwe franjepoot, zie hieronder.
Natuurlijk is het waarnemen van “gewone” soorten zoals grutto’s, kieviten, tureluurs braamsluipers, gele kwikstaarten etc. etc. ook het vermelden waard.
Grote sterns en veldleeuwerik..
Ook zeker moet de waarneming van een bloeiende orchideeënsoort genoemd worden: de harlekijn.
De harlekijn is een zeldzame orchidee en komt op maar een paar plaatsen in Nederland voor. Het is één van de vroegst bloeiende orchideeën.
Voor de volledigheid hieronder de lijst met waargenomen vogelsoorten:
Eider, kleine mantelmeeuw, grauwe gans, zilvermeeuw, kauw, aalscholver, zwarte kraai, huismus, merel, kokmeeuw, houtduif, grote stern, rotgans, scholekster, groenling, houtduif, visdief, veldleeuwerik, tureluur, ekster, fazant, wilde eend, steenloper, kneu, fuut, krakeend, slobeend, kluut, lepelaar, gele kwikstaart, meerkoet met jongen, torenvalk, graspieper, boerenzwaluw, drieteenstrandloper, bonte strandloper, kuifeend, kievit, nijlgans met jongen, grutto, spreeuw, stormmeeuw, buizerd, fitis, tjiftjaf, grote zilverreiger, putter, bergeend, huiszwaluw, brandgans, witte kwikstaart, zwartkop, zwarte ruiter, tafeleend, grauwe franjepoot, wintertaling, kemphaan, soepeend, braamsluiper, koolmees, roodborst, kleine zilverreiger, grote mantelmeeuw, blauwe reiger.
Tekst en foto’s: Leo Hofland